Oversharing Ne Demek? Oversharing Neden Yapılır?

Oversharing Ne Demek? Oversharing Neden Yapılır?

Günümüz dijital çağında, insanlar hiç olmadığı kadar yüksek bir düzeyde kişisel bilgilerini tanıdığı veya tanımadığı kişilerle paylaşmaktadır. Ancak, sahip olunan bu paylaşım isteği bazı durumlarda aşırıya kaçabildiği gibi çevrede rahatsızlıklar da yaratabilmektedir.

 

Elbette oversharing, yalnızca paylaşım yapan kişinin çevresini değil, kendisine de büyük ölçüde zarar verme potansiyeline sahip bir bozukluktur. Nitekim, kişisel sınırların ihlali söz konusu olduğunda sosyal ilişkiler büyük ölçüde olumsuz bir etkiyle sarsılmaktadır.

 

Bu içeriğimizde, oversharing nedir detaylıca açıklıyor, oversharing olarak tanımlanabilecek belirtilere sahip olup olmadığınızı anlamanızda sizlere yardımcı oluyoruz.

 

Oversharing Nedir?

 

Oversharing, kişinin kendisiyle ilgili fazla kişisel veya özel bilgileri uygun olmayan bir bağlamda ya da aşırı detaylı bir şekilde paylaşması durumu olarak tanımlanmaktadır.

 

Günümüzde oversharing ile büyük ölçüde sosyal medyada karşılaşıldığı gibi oversharing, sınıf, iş yeri gibi topluluk içerisinde ya da birebir ilişkilerde, kısacası herhangi bir yüz yüze etkileşimde görülebilmektedir.

 

Oversharing yapan insanlar çoğu zaman, karşılarındaki kişi veya kişilerle yeterli bir samimiyetleri olmamasına rağmen özel durumları hakkındaki fikirlerini açıkça dile getirmektedir.

 

Kişilerden bağımsız olarak rahatsız edici veya güvenli olmayan bir ortamda özel fikirlerin belirtilmesi de oversharing’e işaret etmektedir. Bu durum, oversharing’in yalnızca ne söylediğinizle değil, ne zaman, neden, nerede ve kime söylediğinizle de yakından bir ilgisi olduğu anlamına gelmektedir.

 

Oversharing Neden Yapılır?

 

Oversharing yapmak yalnızca birkaç basit nedenle açıklanamayacak kadar geniş bir kapsama sahiptir. Hızlı bir şekilde diğer insanlarla yakınlık kurma isteği, sessiz ortamlarda rahatsızlık hissetme, sosyal anksiyete bozukluklarına sahip olmak veya kişisel farkındalık sahibi olmamak gibi birçok oversharing sebebi bulunmaktadır.

 

 

Aşağıda oversharing neden olur anlamanız için oversharing’e yol açan etkenlerden en yaygın olanlarını sıraladık:

 

Duygusal Destek Arayışı

 

Bazı insanlar, duygusal olarak kendilerini boşlukta hissettikleri, hayatın kendilerini zorladığı veya yoğun stres altında kaldıkları dönemlerde çevrelerindeki insanlara karşı bir beklentiye girebilmektedir. Bu duygusal destek arayışının bir sonucu olarak da oversharing oluşabilmektedir.

 

Dikkat Çekme İhtiyacı

 

Dikkat çekmek veya ilgi odağı olmak isteyen bazı insanlar da hayatları hakkında gereksiz bir şekilde aşırı paylaşım yapabilmektedir. Genellikle özgüven eksikliğinden kaynaklanan bu problem, kişinin başkalarının onayına muhtaç hissettiği anlamına gelebilir.

 

Sosyal Medya Bağımlılığı

 

Günümüzde sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, insanların hayatlarının her anını paylaşma eğilimine girdiği görülmektedir. Yapılan birçok araştırmada, teknolojiye erişimi olan her toplumda teknoloji bağımlılığının %50’lerin üzerinde olduğu ve bu platformlarda aşırı paylaşım yapmanın yaygın bir davranış haline geldiği belirtilmektedir.

 

Kişisel Sınırların Belirsizliği

 

Oversharing’e sahip olan bazı bireylerin, hangi özel bilgilerin paylaşıma uygun olduğu ve hangi kişisel bilgilerin özel kalması gerektiğini ayırt etmekte zorlandığı görülmektedir. Bu durum, genellikle kişisel sınırların net bir şekilde belirlenmemiş olmasından ve kişisel farkındalığa sahip olmamaktan kaynaklanmaktadır.

 

Oversharing Belirtileri Nelerdir?

 

Oversharing belirtileri, çoğunlukla kişinin sosyal etkileşimlerinde ve paylaşımlarında kendini göstermektedir. Dolayısıyla, oversharing belirtisi nelerdir anlamak ve bu belirtileri gösterip göstermediğinizin farkına varmak için sosyal yaşamınızı, vakit geçirdiğiniz insanları gözden geçirmek mantıklı bir adım olacaktır. Bazı yaygın oversharing belirtileri şunlardır:

 

Sosyal Medyada Sürekli Gönderi Paylaşmak

 

Sosyal medya platformlarında sürekli, aşırı ve takipçilerinizi adeta özel hayatınızın bir parçası haline getiren detaylı paylaşımlar yapmak, oversharing’in günümüzdeki en yaygın belirtisidir.

 

Onay Arayışı

 

İçeriğin önceki kısımlarında da belirttiğimiz gibi, oversharing yapan insanlardan bazıları, diğer insanların onayını almak, kendilerini bir kişi veya topluluğa kabul ettirmek için oversharing yapmaktadır.

 

Sosyal Anksiyete Bozuklukları

 

Sosyal anksiyete bozukluklarına sahip olan insanlar genellikle oversharing yapmaya daha yatkındır. Öyle ki, sosyal anksiyete dolayısıyla oversharing yapan bireyler, diğer insanların yanında oluşan kaygıyı bastırmak için gevezeliği ve gereksiz detayların havada uçuştuğu konuşmaları farkında olmadan bir savunma mekanizması olarak kullanmaktadır.

Oversharing yaptıklarını fark ettiklerinde ise sosyal anksiyeteye sahip insanlar çok fazla özür dileyebilir ve daha da kaygılı bir duruma düşebilmektedir.

 

Oversharing’e Sahip bir Aileye Sahip Olmak

 

Oversharing yapan insanların ailelerinin de sık sık oversharing yapan insanlardan oluştuğu kimi durumlarda gözlemlenen bir durumdur. Dolayısıyla, eğer oversharing yapılan bir ailede ve çevrede büyüdüyseniz bu durumun şu an sizde de görülüp görülmediğini sorgulamak faydalı bir yaklaşım olabilir.

 

Oversharing Nasıl Önlenir?

 

Günümüzde oldukça yaygın olarak görülen oversharing nasıl önlenir anlamak için sosyal hayatınızı ve genel itibarıyla kişisel özelliklerinizi gözden geçirmek bu süreç için önemli bir adım olabilir. Böylelikle kendinize göre bir strateji geliştirebilir ve bu stratejiye göre süreci yönetebilirsiniz.

 

Geliştirdiğiniz yöntem sayesinde kişisel bilgileriniz üzerinde bir kontrol elde edebilir, diğer insanlarla daha kontrollü bir etkileşim içerisinde girebilirsiniz.

 

Bu durum, hem kendinizi daha rahat hissetmenize hem de sosyal ilişkilerinizi güçlendirmenize yardımcı olacaktır. Aşağıda oversharing yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olacak ve sürecinizi kolaylaştıracak bazı yöntemleri sıraladık:

 

Yavaş ve Söylediğinizin Farkında Olarak Konuşmayı Öğrenin

 

Konuşmaya başlamadan önce yavaşlayıp söyleyeceklerinizi gözden geçirmeyi bir alışkanlık haline getirmek oversharing problemini ortadan kaldırmak için sık sık önerilen etkili bir yöntemdir.

 

Kendinize yöneltilen bir soruya cevap vermeden veya bir şey anlatmaya başlamadan önce derin bir nefes alın ve kendinize, “Paylaşmak üzere olduğum şey konuştuğum kişi için önemli, gerekli, ilginç veya faydalı mı?” gibi sorular sorun.

 

Başta kendi kendinize böyle sorular yöneltmek garip ve zor gibi görünse de zamanla bu duruma alışacak ve yararlarını gözlemleyeceksiniz.

 

Farkındalığınızı Geliştirin

 

Önceki başlıkta da belirttiğimiz gibi kendi davranışlarınızın ve paylaşımlarınızın farkında olmak, oversharing yapmayı engellemek için belki de en önemli adımdır.

 

Elbette farkındalık geliştirmek öyle hemen edinilebilecek bir yetenek olmadığından çeşitli farkındalık egzersizlerini hayatınızın bir parçası haline getirmeyi deneyebilir veya bir profesyonelden Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) gibi terapilerle destek alabilirsiniz.

 

Oversharing Yapmanızı Tetikleyen Etkenleri Belirleyin

 

İnsanların oversharing yapmasının birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Ancak sizinle en çok hangi durum, nasıl ve neden örtüşüyor?

 

Dolayısıyla, sessiz ve sakin bir kafa yapısıyla en son oversharing yaptığınız andaki duygu durumunuz, kimlerle birlikte olduğunuz, bir ilaç ya da maddenin etkisinde olup olmadığınız gibi faktörleri sorgulayabilirsiniz.

 

Hangi durumların sizi en sık oversharing yapmaya ittiğini belirledikten sonra, oversharing yapmaktan kaçınmak sizin için daha kolay ve keyifli bir süreç haline gelecektir.