Psikolojik Ağrı Nedir? Psikolojik Ağrı Nasıl Anlaşılır?

Psikolojik Ağrı Nedir? Psikolojik Ağrı Nasıl Anlaşılır?

Psikolojik ağrı hissetme, herkesin başına gelebilecek duygusal sıkıntı ya da travmalardan kaynaklanabilen olumsuz bir durumdur. Bu ağrılar, insan bedeni ve zihni üzerinde katlanılması kimi zamanlarda oldukça zor olabilecek bir rahatsızlık oluşturmaktadır.

 

Öyle ki psikolojik ağrı yaşayan insanlar için, psikolojik ağrı nasıl geçer anlamak güç olabileceğinden ve hiç beklenmedik anlarda bu ağrılara maruz kalabileceklerinden, konu hakkında bilgi sahibi olmak ve uzmanlardan destek almak kritik bir rol oynamaktadır.

 

Bu içeriğimizde psikolojik ağrılar nelerdir açıklıyor, psikolojik ağrı hakkında bilmeniz gereken önemli detaylara değiniyoruz!

 

Psikolojik Ağrı Ne Demek?

 

Psikolojik ağrı ne demek, genellikle zihinsel ya da duygusal ağrı olarak adlandırılan ve keder, utanç, üzüntü gibi birçok olumsuz duyguyu kapsayan bir tanımla açıklanmaktadır. Bazı insanlarda ise psikolojik ağrılar, kişinin vücudundaki herhangi bir bölgede, şiddetli bir ağrı olarak da görülmektedir.

 

 

Nitekim vücudunun belirli bölgelerinde ağrı hisseden bazı insanlar, bu psikolojik ağrılardan kurtulmak için bir takım tıbbi testler yaptırsa da, genellikle bu testlerde yaşanılan ağrıya neden olabilecek herhangi bir fizyolojik sorun ortaya çıkmamaktadır.

 

Psikolojik Ağrı Nasıl Olur?

 

Psikolojik ağrı nasıl olur konusu en yaygın şekliyle duygusal ve zihinsel süreçlerin fiziksel bir rahatsızlık olarak vücutta hissedilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu ağrıların temeli, fiziksel bir sebebe dayanmadığı için genellikle psikolojik faktörlerden oluşmaktadır.

 

Çok yoğun bir baskı altında olan, kontrol edemeyeceği kadar fazla ya da değişken duygulara sahip kişilerde ve anksiyete gibi kaygı problemeleri olan bireylerde psikolojik ağrı daha yaygın olarak saptanmaktadır.

 

Psikolojik Ağrı Belirtileri Nelerdir?

 

Psikolojik ağrı belirtileri, vücudun farklı bölgelerinde hissedilen, sürekli veya aralıklı olabilen ağrılar şeklinde kendisini göstermektedir. Baş ağrısı, boyun ağrısı, sırt ağrısı, mide ağrısı ve çeşitli kas ağrıları en sık rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır.

 

Fiziksel belirtilerin yanı sıra, kişinin duygusal durumlarını baskılaması, öfke veya üzüntü gibi duyguları dışa vuramaması da bedende ağrıya neden olabilmektedir. Bu bastırılmış duygular, zihinsel olarak işlenmediğinde, beden bu yükü taşımakta zorlandığından çeşitli ağrı biçimleri ile tepki vermektedir.

 

 

Psikolojik vücut ağrıları, genellikle duygusal veya zihinsel bir durumla paralel olarak ortaya çıktığı gibi fiziksel bir rahatsızlığa bağlı olmadıkları için tedavi süreci daha karmaşık ve kafa karıştırıcı olabilmektedir.

 

Dolayısıyla, böylesi bir ağrıya sahip olan kişiler. kendisinde psikolojik ağrı olur mu ya da herhangi bir belirtiye sahipse nasıl problemlerle karşı karşıya kalabilir sorgulamalı, gerekirse bir uzmana danışmalıdır.

 

Psikolojik Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?

 

Psikolojik ağrılar nasıl geçer konusunda mutlaka bir uzman yardımına başvurulmalı, kişiler çevrelerinden duyduğu ya da internetten edindikleri bir tedavi yöntemini kendileri üzerinde uygulamaya çalışmamalıdır!

 

Öyle ki, yanlış bir tedavi sürecinin içerisine girildiğinde kişinin ağrıları artabileceği gibi, daha önce yaşanmayan farklı fizyolojik ve psikolojik problemler de ortaya çıkabilmektedir. Psikolojik ağrı tedavisi, bir uzman kontrolünde şunları içerebilmektedir:

 

  • Antidepresan ilaç tedavisi
  • Psikoterapi
  • Narkotik olmayan ağrı kesici ilaç tedavisi
  • Meditasyon gibi farkındalık egzersizleri
  • Bilişsel Davranışçı Terapi

Son Yayınlar

Kategoriler