Paranoid şizofreni, geçmişte şizofreni türlerinden biri olarak tanınan ve genellikle kişilerin gerçeklik algısını ciddi noktalara varacak şekilde etkileyen bir bozukluk türüdür.
Günümüzde artık kullanılmayan bir terim olsa da paranoid şizofreni, hala çeşitli şizofrenik durumların tanınması için sağladığı ipuçları dolayısıyla önem arz etmektedir.
Bu içeriğimizde, paranoid şizofreni belirtileri ile hastalığın semptomlarını yönetmek için kullanılan yaklaşımlardan bahsediyor, paranoid şizofreni hakkında bilmeniz gereken tüm önemli detayları ele alıyoruz!
Paranoid Şizofren Nedir?
Paranoid şizofreni, geçmişte zihnin gerçeği kabul etmediği bir tür psikozu yani beynin gerçekliği tanımaktaki işlevini yitirdiği ya da kaybetmeye başladığı bir durumu tanımlamak için kullanılan bir terimdi.
Ancak, The American Psychiatric Association ya da kısaca APA, 2013 yılında paranoid şizofreni teriminin eski işlevini görmediğini açıkladığından uzmanlar artık bu terimi kullanmamaktadır. Bunun yerine uzmanlar, benzer durumları genel bir şizofreni tanımıyla ele almaktadır.
Artık kullanılmayan bir terim olmasına karşın, paranoid şizofren nedir bilmek, böylelikle bazı özel vakaları spesifikleştirmek ve çeşitli tanıları anlamlandırmak bakımından hala zaman zaman kullanılmaktadır. Öyle ki, paranoid şizofreni belirgin bir paranoya ve deliliğe varacak belirtiler içeren şizofreni çeşitlerini tanımlamaktadır.
Paranoid Şizofreni Neden Olur?
Paranoid şizofreni neden olur günümüzde kesin olarak bilinmemektedir. Öyle ki, uzmanlar şizofreniyi tek bir faktöre bağlamanın imkansız olduğunu savunmaktadır.
Şizofreniye neden olacak tek bir sebep yerine, ebeveynlerden çocuklara geçen genetik mutasyonlar, belirli kimyasallara veya maddelere maruz kalma, hamilelik veya doğum esnasında yaşanan çeşitli olumsuzluklar gibi çeşitli faktörler ileri sürülmektedir.
Paranoid Şizofreni Hangi Yaş Aralığında Ortaya Çıkar?
Şizofreni genellikle biyolojik cinsiyete bağlı olarak farklı yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Şizofreni, biyolojik olarak erkek olan kişilerde genellikle 15 ile 25 yaşları arasında, kadın olarak dünyaya gelen kişilerde ise 25 ile 35 yaşları arasında başlamaktadır.
Çocuklarda ise oldukça nadir olan şizofreni, yine de zaman zaman çocuklarda da görülebilmektedir ve bu vakalar genellikle yetişkinlerde olanın aksine çok daha ağır bir şekilde geçmektedir.
Paranoid Şizofreninin Ortaya Çıkma Sıklığı Nedir?
Uzmanlar, paranoid şizofreni tanımını 2013 yılından itibaren kullanmayı bırakmıştır. Dolayısıyla, paranoid şizofreninin günümüzde görünme sıklığını anlayabilmek için bir veri bulunmadığından bu durum mümkün değildir.
Bu durumun aksine, daha genel bir tanım olan şizofreni hakkında çeşitli veriler bulunmaktadır. Bazı verilere göre uzmanlar, her 10.000 kişiden yaklaşık 85’inin yaşamları boyunca şizofreniye yakalanabileceğini öne sürmektedir. Dünya genelinde ise her yıl ortalama yaklaşık 2,77 milyon yeni şizofreni vakası görülmektedir.
Paranoid Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
Şizofreni genellikle üç aşamalı olarak ortaya çıkmaktadır. Semptomlarım yaygın olarak kendini göstermeye başladığı ve kişinin yaşamını direkt olarak olumsuz etkilediği evre çoğunlukla şizofreninin son aşamasıdır. İşte, geçmişte sık sık rastlanılan paranoid şizofren belirtiler:
- Tutarsız Davranışlar
- Sık Sık Görülen Halisünasyonlar
- Sanrılar
- Paranoya
- Alışılanın Dışında Davranışlar
- Konuşmakta Güçlük Çekmek
Paranoid Şizofreni Bulaşıcı Mıdır?
Paranoid şizofreni ya da herhangi bir şizofreni türünün bulaşıcı olduğuna dair kanıtlanmış herhangi bir vaka bulunmamaktadır. Dolayısıyla, şizofreni ve elbette onun bir türü olan paranoid şizofreni bir kişiden diğerine geçmemektedir.
Paranoid Şizofreni Tedavileri Nelerdir?
Paranoid şizofreni tedavisi mümkün olan bir problemdir. Ancak, bu tedaviler şizofreniye kökten bir çözüm sağlamamaktadır. Diğer bir deyişle, kişinin yaşamını rahat bir şekilde geçirmesini sağlayacak düzeyde şizofreni kontrol altına alınabilir, fakat hastalığın tekrar kendini göstermesi her zaman mümkündür.
İlaç tedavisi, şizofreni için çoğu tedavi planının temel taşı olarak öne çıkmaktadır. Şizofrenisi olan kişiler genellikle ilaçların etkilerini tamamlayan veya artıran diğer tedavilerden de geçmektedir.
Şizofreniyi tedavi etmekte genellikle antipsikotik ve atipik antipsikotik ilaçlar kullanılmaktadır. Elbette, planlanan tedavi sürecine göre şizofreniyi doğrudan tedavi etmek veya antipsikotik ilaçların yan etkilerini azaltmakta yardımcı olması için diğer ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Ayrıca, paranoid şizofreni örnekleri göz önünde bulundurularak psikoterapi yöntemleri ve elektrokonvülsif terapi (ECT) de şizofreni tedavisinde zaman zaman başvuruluran çözüm yöntemleri arasında bulunmaktadır.