Pandemi ile hayatımıza giren sürekli evde kalmak bazı sorunları da beraberinde getirmişti. Evden çalışmalar, evden çıkmak istenilmeyen günler… Bugün işleyeceğimiz konu olan hikikomori hastalığı nedir konusu, pandemiyle birlikte günümüz dünyasında daha da artan bir global sorun olmaya başlamıştır. Bazen odamızda yalnızca kendimizi o günden soyutlamak istememizin kaynağı olan hikikomori hastalığının derinlerine bu yazımızda inerek akıllardaki soru işaretlerini kaldıracağız.
1970’ler Japonya’sında ortaya çıkıp teşhis edilse de gün geçtikçe hızla dünyaya yayılmaya devam eden hikikomori hastalığını işlediğimiz bu yazımıza hikikomori hakkında merak edilen soruları yanıtlarken bu hastalığın tedavisine de ışık tutacağız.
Hikikomori Nedir?
İlk olarak 1970’lerde meydana gelen hikikomori, hikikomori ne demek sorusuna, hapsedilmiş olma, içeri çekilme olarak yanıt vermektedir. Kendilerini toplumdan geri çeken ve uzun zamanlar boyunca evlerinden veya odalarından çıkmayan insanları tanımlamak için kullanılan hikikomori hastalığı Japonca bir terimdir. İlk olarak Japonya’da tanımlansa da zamanla küresel bir sorun haline gelen bu terim, karmaşık bir sosyal ve psikolojik bir durumdur.
Hikikomori sendromu, yetişkin, ergen ve münzevi bireylerin kendilerini toplumdan soyutlayarak kişisel ihtiyaçları haricinde topluma karışmamalarını, evlerinde ise aile bireyleriyle bile iletişim kurmayı reddederek yalnızca odalarında vakit geçirmeyi istedikleri bir durumdur. Daha çok 20’li ve 30’lu yaşlardaki bireylerde görülen bu durum, bireyin sosyal hayatını sıfıra indirgeyen; okul ve iş yaşamını işkence haline getiren bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hikikomori Belirtileri Nelerdir?
Hikikomori belirtileri birden fazladır. En yaygın görülen belirtiler ise şu şekildedir:
- Dış dünyadan kendini soyutlama.
- Okula veya işe gitmeme isteği.
- Arkadaşlık ilişkilerinde hızlı düşüş.
- İnsanlardan kaçmak.
- Sürekli sinirlilik ve aşırı stres içerisinde olmak.
- Depresyon, anksiyete ve diğer birçok psikolojik sorunu yaşamak.
- Sürekli odada kalma isteği.
- İnternet üzerinde fazla vakit geçirme isteği.
- Bilgisayar başında yemek yemek.
- Geceleri uyanık kalıp gündüzleri uyumak.
- Uykusuzluk.
Hikikomori Bireylerin Özellikleri Nelerdir?
- Kişisel bakımlarıyla ilgili olan durumlardan kaçınırlar.
- Arkadaş ilişkileri sosyal medyadan olsa bile yine de kopuktur.
- Ev halkı dahil olmak üzere herkesten kendilerini soyutlama eğilimindedirler.
- En az altı ay boyunca kendilerini evlerine veya odalarına izole ederler.
- Uyanık kaldıkları süre boyunca çoğunlukla bilgisayar başındadırlar.
Hikikomori Aşamaları Nelerdir?
Hikikomori hastalığının iki aşaması vardır. İlk aşama olarak nitelendirebileceğimiz pre-hikikomori üç aylık kişinin kendisini sosyal hayattan soyutlaması anlamına gelmektedir. İkinci aşama ise geç evre hikikomori olarak adlandırılmaktadır. Kişinin fiziksel dünyadan tamamen soyutlanmasını konu alan geç evre hikikomori, dış dünyadan tamamen soyutlanan kişinin sanal dünyaya geçmesi durumudur.
Hikikomori Tedavisi
Hikikomori tedavisi genellikle ilaç temelli olmaktan çok psikoterapötiktir. Tedavide kullanılan ilaçlar eş zamanlı ruhsal hastalıkları tedavi etmek amaçlı kullanılmaktadır. Hikikomori hastaları, sağlık merkezlerine gidebilir, sosyal merkezlere başvurabilir veya tedavinin onları fiziksel ve sosyal geri çekilmeden kurtarmayı amaçladığı terapödik aktivitelere katılabilmektedir. Bahsettiğimiz bu terapi bireysel, grup veya aile terapisi olarak gerçekleştirilmektedir.
Hikikomori hastaları, sıklıkla terapi seanslarına katılmayı reddedip direnç gösterebilmektedirler. Bu nedenle bu terapilere hasta katılmasa bile aile bireylerinin katılması teşvik edilmektedir. Aile üyeleri hastanın durumunu azaltmak için yardım alarak ve hasta ile iletişim kurmak için stratejiler öğrenerek hastaya yardımcı olabilmektedirler.
Psikoterapiye ek olarak, ev ziyareti desteği ve egzersizin hikikomori süresini azaltmada yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır.