Depersonalizasyon, bireylerin kendilerini sürekli veya sık sık bedenlerinin dışından izliyormuş gibi hissettiğinde ortaya çıkmaktadır.
Depersonalizasyonun beraberinde getirdiği duygular bazı durumlarda çok rahatsız edici olabilmektedir. Öyle ki, bu bozukluğa sahip bireyler, tıpkı bir rüyada yaşıyormuş gibi hissedebilir ve gerçeklik algısını yitirebilirler.
Bu içeriğimizde, depersonalizasyon ne demek detaylıca açıklıyor, birçok insanın yaşadığı bu bozukluk hakkında bilmeniz gereken tüm önemli detaylara değiniyoruz!
Depersonalizasyon Bozukluğu Nedir?
Depersonalizasyon bozukluğu nedir kısaca, kişinin kendisini dışarıdan izliyormuş gibi hissettiği, bedeninden veya zihninden kopukluk yaşadığı bir bozukluk durumu olarak tanımlanmaktadır.
Kişinin benliğiyle oluşan kopukluktan dolayı ortaya çıkan depersonalizasyon bozukluğu, derealizasyon bozukluğu ile sık sık karıştırılmaktadır. Ancak, tanımından da anlaşılabileceği üzere depersonalizasyon bireylerin kendilerine karşı bir yabancılık hissetmesine, derealizasyon bozukluğu ise kişinin çevre ve dünya ile arasında bir kopukluk yaşamasına sebep olmaktadır.
Depersonalizasyon Neden Olur?
Birçok insan, farkında olmasalar bile hayatlarının herhangi bir noktasında depersonalizasyon bozukluğu tanısı koyulabilecek deneyimler yaşamaktadır. Ancak, çoğunlukla gerçekten bir bozukluk tanısı koyulması için hislerin sürekli olması ve profesyonel bir yardım almadan kaybolmayacak seviyelere gelmesi gerekmektedir.
Uzman desteği gerektirecek kadar önemli ölçüde bir depersonalizasyon neden olur konusu genellikle kişilerin özel hayatlarıyla doğrudan ilişkilidir. Öyle ki, maruz kalınan fiziksel ya da psikolojik şiddet, istismar veya diğer türde aşırı stres oluşturacak durumlar ya da çeşitli travmalar yaşayan kişilerde depersonalizasyon daha yaygın olarak ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca, sosyalleşmekte güçlük çeken ve uzun süreli arkadaş ya da romantik ilişkiler sürdürmekte zorlanan insanlarda da depersonalizasyon sık sık rastlanılan bir bozukluktur.
Depersonalizasyon Belirtileri Nelerdir?
Depersonalizasyon semptomları kişiden kişiye göre değişebildiği gibi, farklı şiddetlerde ve farklı zaman aralıklarında ortaya çıkabilmektedir. Özellikle belirtilerin sürekli olarak devam ettiği durumlarda bir uzmandan yardım almak oldukça önemlidir. İşte en yaygın depersonalizasyon belirtileri:
- Kişinin düşüncelerini, duygularını veya bedeninin bir kısmını dışarıdan izliyormuş gibi hissetmesi. Örneğin, kendinizi havada süzülüyormuş gibi hissedebilirsiniz.
- Kişinin kendini tıpkı bir robot gibi hissetmesi. Yani, söylenenler ya da yapılan hareketler üzerinde kontrol olmadığı duygusu.
- Vücudun, bacakların veya kolların doğru şekle sahip olmadığını hissetmek. Ayrıca, bu uzuvlar normalden daha büyük veya daha küçük olduğu hissine kapılmak.
- Kişinin anılarının duygudan yoksun olduğunu düşünmesi ve bu anıların kendisiyle ilgili olup olmadığını sorgulaması.
- Zamanın yavaşladığı hissi.
Eğer bu tür belirtileri kendinizde veya çevrenizdeki herhangi birinde gözlemliyorsanız mutlaka en kısa sürede profesyonel yardıma başvurmalı ve depersonalizasyon testi yaptırmalısınız.
Depersonalizasyon Tedavileri Nelerdir?
Özellikle depersonalizasyon bozukluğunun şiddetli olarak görüldüğü kişiler içerisinde bulundukları depersonalizasyon geçer mi büyük şüpheler duymaktadır. Ancak, profesyonel bir destek yardımıyla depersonalizasyona çözüm bulmak mümkündür.
Depersonalizasyon tedavisi genellikle bir uzman ile sürdürülecek konuşma terapilerini içermektedir. Böylelikle kişi, hayatla ve kendi duygularıyla ilgili anlamlandıramadığı, uzak kaldığı noktaları bir profesyonel sayesinde gözden geçirebilmektedir. Ayrıca, bozukluğun şiddetine göre bazı ilaç tedavileri de kullanılmaktadır.
Nitekim, semptomların sürekli olduğu bazı durumlarda depersonalizasyon oldukça ciddi olabilmektedir. Öyle ki bu bozukluğun, kişinin ilişkilerine, iş hayatına ve günlük aktivitelerine engel olacak seviyelere ulaşması mümkündür. Dolayısıyla, depersonalizasyona sahip bireylerin mutlaka bir uzman desteği alması gerekmektedir.