Bir psikolojik rahatsızlığa bakıldığında bugün yaşanan bir durum hiçbir zaman o an ile ilgili değildir. İşte bu yazımızda geçmişe dayalı bir psikolojik hastalık olan temas bağımlılığını işlerken temas bağımlılığı ne demek sorusunu yanıtlamakla başlayacağız. Birçok kişinin aklında yer edinen soru olan temas bağımlılığı neden olur sorusuyla devam ederken son olarak bu hastalığın tedavisi hakkında temas bağımlılığı nasıl geçer sorusuna cevap bulacağız.
Temas Bağımlılığı Nedir?
Temas bağımlılığı, bireylerin fiziksel veya duygusal yakınlık arayışında sürekli ve aşırı ihtiyaç duyması halidir. Bireyin sürekli olarak bir nesneye veya bir insana dokunma davranışı sergilettiren bu bağımlılığın altında geçmişte yatan psikolojik olaylar bulmak olasıdır. Kişinin sosyal ilişkileri, iş yaşamı ve genel sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açan temas bağımlılığı, zamanla kişinin hayat kalitesini düşürmektedir.
Temas bağımlısı bireyin geçmişine bakıldığında genellikle çocukluk döneminde yaşanılan travmalar, ihmal veya aşırı koruyucu anne – baba faktörleri baş göstermektedir. Bu bireylerin iç dünyaları oldukça karışık olduğu gibi kendine güvensizlik, yalnızlık gibi sorunlarla da baş etmeye çalışmaktadır. Kendi öz saygısını yitiren bireyin başkalarına bağımlı hale gelmesi gerek birey gerekse çevresi için oldukça sıkıntılı bir durumun içerisinde olduklarının habercisidir. Bu durum gerekli psikolojik desteklerle aşılmadığı sürece ciddi sorunlara gebe olacaktır.
Temas Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?
- Temas bağımlılığı belirtileri arasındaki belki de en yaygın olanı kişilerin sürekli bir onaylanma isteğiyle savaşmalarıdır. Bunun yanına reddedilme korkusu da eklendiğinde kişi için katlanılamaz bir hal almaktadır.
- Temas bağımlısı birey kendi kişisel sınırlarını belirleyememektedir.
- Temas bağımlısı bireyler temas kurdukları kişiye yoğun bir yakınlık hissederken temas kuramadıkları kişilerden de uzaklaşma eğilimi gösterirler.
- Özgüven düşüklüğünün sıkça rastlandığı bu bireylerde anksiyete ve obsesif kompulsif bozukluk atakları da görülmektedir.
Temas Bağımlılığının Sebepleri Nelerdir?
Temas bağımlılığı sebebi çoğu zaman bugün ile değil geçmişle ilişkilidir. Temas bağımlısı kadın veya erkeğin geçmişinde yaşanan ilişkide tatminsizlik, stres, kaygı veya daha da gerilere gidilirse ebeveynlerinin onlara yeteri kadar sevgi ve ilgi göstermemeleri şimdiki hayatlarında onların bir temas bağımlısı olmasına olanak sağlar.
Erkeklerde Temas Bağımlılığı
Toplumun bazı kesimlerince erkeklerde temas bağımlılığının daha fazla olduğu ileri sürülse de bu durumda bir cinsiyet ayrımcılığı yapmak doğru olmayacaktır. Kadın veya erkek kim olursa olsun temas bağımlılığı iki cinsiyette de eşit orandadır.
Temas Bağımlılığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Temas bağımlılığı geçmişten süregelen olaylarla oluşan önemli bir psikolojik hastalıktır. Toplumda yankılanan, temas bağımlılığı hastalık mı sorusunun cevabı da bu durumda evet, oluyor.
Uzman psikologlar tarafından yürütülmesi doğru olan temas bağımlılığı tedavisi sürecinde bireysel psikoterapi, grup terapisi, aile terapisi veya en son ve ciddi durumlarda ilaç tedavisi uygulanmalı ve bireyin yaşadığı sancılı süreç sona erdirilmelidir.