Günümüzde en çok bilinen psikolojik rahatsızlıklardan birisi öfke nöbeti olsa da, öfke nöbeti ne demek veya öfke nöbeti sebepleri hakkında çok az insan detaylı bilgi sahibidir. Öfke nöbetleri, gerekli yardımlara başvurulduğunda tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilen, fakat tedavi edilmediğinde kişinin kendisini veya çevresini tehlikeye atabileceği sinir krizleridir.
Öfke Nöbeti Nedir?
Öfke nöbeti, kişinin kendini tutamayarak ani sinir patlamaları yaşamasına verilen isimdir. Öfke nöbetleri genellikle ani ve kontrol edilemeyen bir şekilde gerçekleşir. Öfke nöbetleri sırasında kişinin hem kendisi, hem de çevresi zarar görebilir. Bunun sebebi, öfke nöbeti geçiren kişinin ne yaptığını bilmeyerek sadece sinirini boşaltmaya çalışmasıdır.
Öfke Nöbeti Belirtileri
Öfke nöbeti belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Öfkenin ani dışa vurumu, bağırma, fiziksel şiddet (kapıları çarpma, eşyalara veya çevreye zarar verme), sabırsızlık, iletişim kurmakta zorlanma, kalp atışının hızlanması, terleme ve kasların gereğinden fazla gerilmesi şeklinde olabilir.
Yetişkinlerde öfke nöbeti belirtileri, çocuklarda gerçekleşen belirtilere benzer olsa da, çok daha karmaşıktır. Öfke nöbeti yetişkinlerde, içe veya dışa yönelmiş, veya pasif agresif öfke nöbetleri şeklinde gerçekleşebilir. Öfke nöbeti geçirdiğini düşünen kişiler veya yakınları, bu durumu kontrol altına almak için profesyonel bir yardım almalıdırlar.
Öfke Nöbeti Neden Olur?
Öfke nöbeti nedenleri, tıpkı belirtiler gibi kişiden kişiye değişmektedir. Özellikle yetişkinlerde bu durum, stres, anksiyete, kişilik bozukluğu, hormonlarda ve beyin kimyasındaki dengesizlikler, alkol ve madde kullanımı, geçmiş travmalar ve yetersiz uyku sebebiyle bile gerçekleşebilir.
Öfke nöbeti nasıl olur konusu, çocuklar üzerinde genellikle gelişimsel bir süreç olarak nitelendirilir. Dil gelişimini tamamlayan veya tamamlamaya yakın olan çocuklar, bir şeyleri kendi başlarına yapamya çalışıp yapamadıklarında hayal kırıklığına uğrarlar ve bu durum onları ‘sinirlenmeye’ zorlayabilir. Bu sebeple, çocuklarda öfke nöbeti, erken yaşta başlanan ve uygulanan gerekli tedavi yöntemleriyle doğru şekilde yönetilebilir.
Öfke Nöbeti Nasıl Geçer?
Öfke nöbeti geçiren kişilerin çoğu, kendilerine en iyi yarayan stratejileri uygularlar. En yaygın stratejiler arasında derin nefes alıp verme, ortamı terk etme, fiziksel aktivite yapma, meditasyon ve yoga gibi kendini rahatlatma yöntemleri vardır. Çevresinde durumu yönetebilen ve kontrol altına alınmasını sağlayabilen kişiler bulunanlar ise destekleyici konuşma ve rahatlatmayı da sıkça uygularlar.
Öfke nöbetinin nasıl geçeceğini bilmek için, kişinin öfke nöbeti nasıl olur veya neden olur konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu konularda bilgi sahibi olmak, öfke nöbetinizin veya çevrenizde öfke nöbeti geçiren kişilerin tedavisi hakkında sizlere yol gösterebilir. En iyi tedavi yolu ise, uzmanların size önerdikleri tedavi yöntemidir.
Öfke Nöbeti Tedavisi
Öfke nöbetinin tedavisi, kişilerin ihtiyaçlarına ve öfke şiddetine göre değişiklik gösterir. Psikoterapi, ilaç tedavisi ve öfke yönetimi programları, öfke nöbeti tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerdendir. Yetişkinlerde öfke nöbeti tedavisi, ayrıca bireysel veya grup terapisini içerebilir. Çocuklarda öfke nöbeti tedavisi ise duygusal ve sosyal gelişime odaklanan terapötik müdahaleleri içerir.
Öfke Nöbeti Geçiren Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Ebeveynler ve bakıcılar, öfke nöbeti geçiren çocuk karşısında ne yapacağını her zaman bilemeyebilirler. Öfke nöbeti geçiren çocuklarda gerçekleşen uzun süreli ağlama, bağırarak konuşma, saç yolma, düzensiz nefes alıp verme gibi eylemler görülür. Bu eylemler sırasında çocuğa bağırmak, görmezden gelmek veya kızmak yapılmaması gereken davranışların başında gelir.
Bu gibi durumlarda yapılabilecek en iyi şey, sakin kalmak ve çocuğun duygularını anlamaya çalışarak pozitif pekiştirme yöntemleri kullanmaktır. Çocuğun güvende olduğu hissini sürekli olarak aşılamak, problemlerine yardımcı olmak, ve isteklerini yerine getirirken tutarlı olmak oldukça önemlidir. Eğer çocuğun öfke nöbeti sonrası istedikleri tutarsızca yerine getirilirse, çocuk öfkelenmeyi bir yöntem olarak benimseyebilir.