Evlat Edinme Süreci ve Evlat Edinmenin Psikolojik Etkileri

Evlat Edinme Süreci ve Evlat Edinmenin Psikolojik Etkileri

Günümüzde bazı bireyler doğal yollardan çocuk sahibi olamasa da tüp bebek yöntemi veya evlat edinme gibi yollara başvurabilirler. Fakat, bu yollara başvuran ebeveynlerin evlat edinmenin önemi ve evlat edinilen çocuğun psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir.

 

Evlat Edinmenin Psikolojik Etkileri

Evlat edinmek, hem öncesinde hem de sonrasında oldukça karmaşık bir süreçtir. Çünkü bu süreç, bireylerin ailesine yeni bir üye eklenmesiyle beraber hayatlarını yeniden şekillendirmeleri için anlam ve amaç kazandırır. Bu anlam ve amaç, evlat edinilen çocuğun mutlu bir aile ortamında büyütmekle birlikte büyük bir mutluluk ve tatmin hissini de beraberinde getirir. Evlat edinilen çocuğun kendini aile içerisinde mutlu hissetmesi, ebeveynlerin de mutlu hissetmesine ve birbirleri ile güçlü bağlar kurmasına yardımcı olur. Bu durum, aile içi ve çevresel dinamikleri de olumlu yönde etkiler.

 

 

Öte yandan, evlat edinme süreci bazen uzun süreli bekleyişler ve bir çok evrak işi ile zahmetli bir hâl alabilir. Bu durum, evlat edinmek isteyen ebeveynlerin stres olmasına yol açabilir, fakat sonunda elde edecekleri mutluluk buna değerecektir. Ayrıca, bazı toplumlarda evlat edinmek kötü bir durum gibi algılanmaktadır ve ebeveynler kendilerini dışlanmış hissedebilir. Söylenenler ne olursa olsun, evlat edinmenin kötü bir durum olması kesinlikle söz konusu değildir.

 

Eğer evlat edindiyseniz ve olumsuzluklar ile baş etmekte zorlanıyorsanız, profesyonel yardım almanız ve durumu sabırla kontrol altında tutmaya çalışmanız oldukça önemlidir. Bu adımlar haricinde takip edebileceğiniz en iyi yollar ise evlat edinme hakkındaki seminerlere katılmak veya bu durumu yaşamış kişiler ile bir araya gelerek destek gruplarına katılmak olacaktır.

 

Evlatlık Çocuğa Durum Nasıl Söylenmeli?

Evlat edinen ailelerin en çok zorlandığı konulardan birisi, evlat edinildiğini çocuğa nasıl söylemeleri gerektiğidir. Bunun sebebi, evlat edinilen çocuğun psikolojisi ebeveynlerin psikolojisinden farklıdır ve farklı tepkilere yol açabilir. Her çocuğun tepkisi de, diğerleri gibi olmayabilir. Onların psikolojisini etkileyen en önemli faktörler çocuğun yaşı, bireysel özellikleri, evlat edinme süreci, travmaları gibi geçmişini ilgilendiren konulardır.

 

Evlatlık çocuğa gerçekleri söylemek de, çocuktan gelecek olan tepkiyi bilmediğinden dolayı ebeveynlere zor gelebilir. Bu durumu ona açıklamak için en iyi zaman erken yaşlardır çünkü onun üzerindeki şok etkisini azaltacak ve daha ileri bir travmaya yol açmasını önleyecektir. Bu konuşma sırasında gelişim seviyesine uygun bir dil kullanmak, açık sözlü ve direkt olmak da önemlidir. Bu, çocuğun ondan gerçekleri saklamadığınıza emin olması açısından önemlidir ve ilerleyen süreçte güvensizlik problemi yaşamamasını sağlar. Konuşma süresince çocuğun sorduğu soruları tek tek, sabırla cevaplamak onun açısından da önemlidir çünkü merakını gidermek ister. Eğer ki sorulan sorunun cevabını bilmiyorsanız, beraber keşfetmeye açık olduğunuzu ve desteğinizle her zaman yanında olacağınızı söylemekte fayda var.

 

 

Eğer ki bu konuşma için kendinizi bir türlü hazır hissetmiyorsanız veya yapamayacağınızı düşünüyorsanız, profesyonel desteğe başvurmaktan çekinmeyin. Böylelikle, içerisinde bulunduğunuz sürecin hem sizin hem de çocuğun açısından daha sağlıklı bir şekilde atlatılması mümkündür.

 

Evlat edinildiğini anlatmak sabır, güven ve sevgi gerektirir. Her ne kadar zorlu bir dönem de olsa doğru yaklaşımlar ve destekler ile bu süreç kolaylaşarak çocuğun da kendine sağlıklı bir kimlik oluşturmasına yardımcı olur.

Son Yayınlar

Kategoriler