Çocukluk döneminde ebeveynlere zor anlar yaşatan yeme bozukluğu, tedavi edilmediği sürece çocuğun fiziksel ve psikolojik sağlığını tehlikeye atabilir. Bu durum söz konusu olduğunda ebeveynlerin çocuklara sadece kızmak yerine onlara destek olması, ceza ve ödül sisteminin yanlış uygulanmaması, gerekirse profesyonel yardım almaları oldukça önemlidir.
Çocukluk Döneminde Sık Görülen Yeme Bozukluğu Nedir?
Çocukluk döneminde yeme bozukluğu, çocukların yemek yememe, yediği yemekleri seçme veya iştahsızlık gibi çeşitli sebepler ile karşımıza çıkan bir durumdur. Bu durum, çocukların fiziksel veya psikolojik sağlığını tehlikeye atabilir, tedavi edilmediği takdirde gelişimini aksatabilir ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Yeme bozukluğu çeşitleri, her çocuk için farklı olabilir. Bazı çocuklarda bu durum, belirli yiyecekleri reddetme ve sadece belirli bir çeşit yemeği yeme anlamına gelen yemekte seçicilik olarak karşımıza çıkar. Bazı çocuklarda ise kendilerini aşırı kilolu olarak gördükleri için yemek yemeyi reddetme ve çok hızlı kilo kaybına yol açan Anoreksiya Nervoza veya aşırı yemek yedikten sonra yediklerini kusarak çıkartıp kilolarını dengede tutmaya çalışma eylemi olan Bulimia Nervosa olarak gözlemlenir. Nadir olarak ise, gıda olmayan maddeleri tüketme anlamına gelen Pika veya tıkınırcasına yemek yeme gibi sorunlar baş gösterebilir.
Yeme bozukluğu ve yeme bozukluğu başlangıcı karşımıza birçok şekilde çıkabilir. Çocuğun sürekli iştahsızlığı, yemek sırasında öğürmesi, yediği yemeklerde ani değişimler, sık mide rahatsızlıkları veya sindirim sorunları, hızlı kilo alıp verme gibi eylemler, çocuğunuzda yeme bozukluğu olduğunun veya başladığının göstergesi olabilir.
Çocuklarda Yeme Bozukluğu Nedenleri
Çocuğunun beslenme alışkanlıklarına ayak uydurmakta zorlanan veya bir şeylerin ters gittiğini düşünen ebeveynlerin en çok sorduğu çocuklarda yeme bozukluğu neden olur konusunun tek cevabı yoktur. Yeme bozukluğu genetik faktörler, psikolojik nedenler ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ve çözülmesi gereken bir konudur.
Yeme bozukluğunun genetik faktörleri, genellikle ailelerindeki bireylerin geçmişte olan yeme bozuklukları ile ilişkilendirilir. Geçmişinde yeme bozukluğu olan ebeveynlerin çocuklarının bu durumu yaşama olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, çocuğun beynindeki nörotransmitterlerin dengesizliği veya gelişim dönemindeki düzensizlikler ve hormonal değişiklikler de bu duruma yol açabilir.
Psikolojik sebepler de yeme bozukluğuna sebep olabilir. Çocuğun depresyona girmesi, bu duruma bağlı olarak özgüveninin azalması, veya travmatik yaşantılar yeme bozukluğuna zemin hazırlayabilir, hatta direkt olarak sebebi olabilir. Bazı durumlarda, çocuğun yeme alışkanlıklarının kontrolünü elinde bulundurması da bu duruma yol açmaktadır.
Yeme bozukluklarında çevresel faktörler, genellikle yakın çevre ve medya kaynaklıdır. Aşırı koruyucu, baskıcı veya ilgisiz ebeveynler çocuğun yeme alışkanlıklarını olumsuz etkileyebilir. Aynı şekilde, medyada idealize edilen vücut tipleri ve buna bağlı akran baskıları da çocuklarda yeme problemi sorununu doğurabilir.
Çocuklarda Yeme Bozukluğu Tedavisi
Çocuğunun yeme bozukluğu olduğunu düşünen ailelerin yemek yemeyen çocuklar için ne yapmalı sorusuna en iyi cevap profesyonel destek almaları olacaktır. Yeme bozukluğu ciddi bir sorundur ve multidisipliner çözümler gerektirir. Bu konuda yapılacak ilk büyük adım, diyetisyen veya çocuk psikoloğu gibi kişilere danışıp onlardan bilgi almak, gerekirse çocuğun tıbbi izlenimini gerçekleştirmektir.
Eğer çocuğun yemek yeme sorunu aile içi problemler ile bağlantılı ise aile içindeki sorunlar çözülmeli, sağlıklı iletişim yoluna gidilmeli ve çocuğa destek olunmalıdır. Ebeveynler, bu konuda daha detaylı ve profesyonel bir yol izlemek için gerekli eğitimlere katılarak bu konudaki bilinç arttırılmalıdır.
Yeme bozukluğu tedavisi için gerekli adımlar çocuğun kişisel ihtiyaç ve durumuna göre planlanmalıdır. Çocuğun aile bireyleri ve sağlık alanındaki profesyoneller birlikte çalışmalıdır ve tedavinin erken başlatılıp sürekli takip edilmesi önemlidir.