Psikodiyet Nedir? Diğer Diyetlerden Farkları

Psikodiyet Nedir? Diğer Diyetlerden Farkları

Kilo problemi günümüz dünyasında sıkça görülen bir problem olarak hız kesmeden ilerlemeye devam etmektedir. Kulaktan kulağa yayılan diyet listeleri, bir arkadaşa çok iyi geldiği için denenen diyet tarifleri; bunlar işe yaramadığı zaman ise bireyin kendini aç bırakması ve sonunda gelen yeme krizleri… Bugün bu saydığımız sorunlara iyi gelen, diyetin psikolojiyle birleştiği bilimsel diyet programı olan psikodiyeti ele alacağız.

 

Psikodiyet denilince akla gelen soruları yanıtladığımız yazımızda psikodiyetin diğer diyetlerden farkını da açıklayarak açlığın yalnızca bedenen değil ruhen de olduğunu, kilo veriminin psikolojiyle çok yakından ilişkili olduğuna değiniyoruz.

 

Psikodiyet Nedir?

 

 

İçerisinde diyet ve psikoloji alanını barındıran, biyopsikososyal açıdan bedensel, ruhsal ve çevresel etkileşimleri inceleyen bilimsel bir diyet programıdır. Psikodiyetin temel amaçları olarak kilo verilimi, verilen kilonun korunması gibi hususlar sayılabilirken işin daha psikolojik kısmında ise özgüven geliştirme, insanın kendisiyle barışması gibi amaçlar sayılabilmektedir.

 

Psikodiyetin Özellikleri Nelerdir?

 

  • Psikodiyet yalnızca diyetisyenle yürütülen bir süreç değildir. Bu süreçte psikiyatr, pedagog ve konuşma terapistleri gibi psikoloji alanında uzman kişilerden de yardım alınmaktadır.
  • Psikodiyet sürecinde yalnızca verilecek kiloya odaklanılmaz. Bedeninizde eksilmeler olurken ruhunuzu da doyurarak ilerlemek hedeflenir.
  • Psikodiyet, bir dönem uygulanan bir diyet programı değildir. Daha çok bireyin sağlıksız beslenmesindeki etkenlerin üzerinde durarak bunları ortadan kaldırmayı ve bireye sağlanılan sağlıklı beslenme alışkanlığını sürdürülebilir kılmayı amaçlamaktadır.
  • Psikodiyet, bireyin aynadaki yansımasıyla kendini barıştırarak bununla başa çıkması konusunda da yardımcı olmayı ana hedeflerinden biri saymaktadır.

Ne Zaman Psikodiyete Başvurulmalıdır?

 

Her bireyin sevdiği veya sevmediği şeyler farklılık göstermektedir. Bu durum beslenmeye de yansımaktadır. Bu nedenle her bireyin beslenme programı kendine özgüdür. Bir yerde okunan bir diyet programı veya tanıdık vasıtasıyla öğrenilen bir diyet programı her bireyde aynı etkiyi yaratmayacaktır. Bu gibi durumlarda birey sorunun kendi bedeninde olduğunu, aldığı kiloların asla verilemeyeceğini düşünebilir. Oysa diyet programları bireylerin kendilerine özgü oluşturulmalıdır.

 

Yanlış diyet programlarıyla geçirilen sürelerde bireyler duygularını gerektiği gibi dış dünyaya yansıtamayabilmektedir. Bu gibi durumlarda da birey bir dışavurum olarak yemek yemeye daha çok sarılabilmektedir. Burada mücadele alanı bedendir ve gün geçtikçe daha da kilo alma sonucunda bireyin sosyal yaşantısında istenmeyen durumlar oluşabilir. Bu durumda devreye psikoloji ve diyetin arasındaki basamak olan psikodiyet girmektedir.

 

 

Psikodiyet, bilinçli yeme davranışı geliştirerek bireyleri girdikleri ruh halinden sıyırmayı ve bu farkında yeme davranışını sürdürülebilir kılarak hayat boyu gerek ruhsal gerekse bedensel olarak sağlıklı yaşatmayı hedeflemektedir. Birey daha sağlıklı bir yaşam isteyip bunu bir türlü başaramıyor, aynada gördüğü yansımasıyla barışamıyor veya daha öncesinde giriştiği diyetlerdeki başarısız sonuçları kendine bağlayıp sürekli bunları düşünüyorsa, kilo kontrolünü sağlayamadığından sürekli yiyor ve sonrasında bundan pişman olmasına rağmen kendini durduramıyorsa psikodiyete başvurabilir.

 

Yalnızca psikodiyet ve diğer tüm diyetlerin bir uzman kontrolünde başlanılması ve sürecin onlarla birlikte ilerletilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

Psikodiyet Süreci Nasıl İlerler?

 

Psikodiyet bir ekip işidir. Öncelikle birey dahiliye doktoru ile görüşerek bulgularına bakılır ve sonrasında bir diyetisyene yönlendirilir. Diyetisyen ile yapılan ölçümler, vücut analizleri ve klinik bulgular sayesinde bireye kendi bedenine ve yaşam tarzına uygun bir diyet programı hazırlanır. Son adım olarak ise psikolog devreye girer. Bireyin ruhuna dokunan psikolog bireyde varsa yeme bozukluğu, vücudunu beğenmeme, yeme atakları ve bireyin yaşadığı krizleri en aza indirgeme ve yok etmek amacıyla bir sürece girilir. Yapılan tüm değerlendirmeler sonucunda bireye uygun şekilde kişi psikodiyet sürecine katılabilir.

 

Psikodiyetin Diğer Diyetlerden Farkları Nelerdir?

 

Psikodiyet diğer diyetlerden farklı olarak yalnızca diyetisyen kontrolünde ilerleyen bir durum değildir. Psikodiyette psikolog da diyetisyen kadar önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda psikodiyet çoğu diyet gibi yalnızca kilo verimine odaklanmaz. Burada daha önemli olan mevzu, bireyin kıramadığı olumsuz düşüncelerini kırarak kilo verdirmek ve verilen kilolarla sağlıklı bir yaşamı bireye kazandırmaktır.

Son Yayınlar

Kategoriler